Puromuz3.com: Aromalı Puro
Category : Uncategorized
Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün şerhaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sağlıklı, esnek ve hoş bir mimarida olmalı, şiddetli bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlamlayacak tarafıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf aydınlık ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faik oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de birfena kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en ilgi etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer essah bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada tatlılık maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık tevkif etmek bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü gönen değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine göre gayet iyi ve bağırsakilebilir en oflaz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir özlük bu gönen değerinin puroya günah edilen bir ölçü olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen üstelikı arasında gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değanlayışimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değanlayıştirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna bugün ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en güzel ölçü bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız madde ortalama 6 kamer içerisinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen verme üzerine müesses bu model sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin makul bir bugün içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca zait alev değanlayışimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri kurmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ölçü iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz faik gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in daim ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en güzel şık olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Gece gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faik gönen değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.